5 voordelen van Hybride werken

Het lijkt al zo lang geleden dat het normaal was dat iedereen “gewoon” naar kantoor ging.
Iedere dag in een file of in een overvolle trein naar een kantoorgebouw waar je struikelde over de mensen in een drukke kantoortuin. Vervolgens stapte je dan, na je werkdag, weer in je auto of in de trein om op dezelfde manier weer naar huis te gaan.

In februari 2020 werd alles noodgedwongen anders. Er werd door de Minister-President opgeroepen vooral thuis te werken waar dat mogelijk was.
In het begin werd daar nog niet door iedereen gehoor aangegeven, maar toen de situatie nijpend bleek te zijn, waren de meesten echt aangewezen op een werkplek in huis.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en heeft Corona ervoor gezorgd dat er veel veranderingen in een sneltreinvaart zijn doorgevoerd. “Het nieuwe werken” (= het flexibiliseren van het werk naar tijd en plaats) bestond al langer, maar werd nu een verplichting i.p.v. een keuze.
Men is er nu, mede door de coronatijd, toch wel achter gekomen dat het lang niet altijd voor productiviteit zorgt als je vijf dagen in de week tussen 08.30u en 17.00u achter hetzelfde bureau zit.

Echter is het voor veel mensen ook geen optie om iedere dag te moeten werken in de thuisomgeving met de afleiding van eventuele kinderen, huisdieren, of buren die net bezig zijn met een complete renovatie van hun huis.

Dan is daar de tussenoplossing! Hybride werken. Dan doe je van allebei een beetje. Op sommige dagen ben je op kantoor, heb je je werkafspraken, vergaderingen en contact met collega’s. Op andere dagen werk je vanuit huis, of vanuit een fijne horecaplek in de buurt. Wat zijn hier nou de concrete voordelen van?

#1 (Reis)tijd

Moet je eens kijken hoeveel tijd je stiekem kwijt bent aan het heen en weer reizen. Misschien ben jij een geluksvogel en hoef je niet zo ver, maar er zijn mensen die gerust een uur of langer nodig hebben om op hun werk te komen. Tel die tijd eens bij elkaar op in een week. En dan in een maand, en dan in een jaar... In die tijd kun je echt leukere dingen doen ;-)

#2 Milieu

Wij mensen zijn vervuilende wezens en op sommige gebieden kan dat echt wel een beetje minder. Als je maar twee of drie dagen in de week die auto of die trein nodig hebt scheelt dat enorm in de uitstoot en zeker als veel mensen dit gaan doen.

#3 Besparing op kosten

Auto’s rijden niet op lucht, tegenwoordig wel op stroom, maar ook dat is niet voor niks. Ook de kosten van het openbaar vervoer kunnen enorm oplopen. Hier kun je echt op besparen.

#4 Een andere plek geeft nieuwe inzichten

*Zweefmodus aan* Ja, het klinkt zweverig en dat weet ik, maar een andere werkplek geeft andere inzichten. Als jij dag in, dag uit op hetzelfde kantoor achter hetzelfde bureau zit dan ontdek je weinig nieuws. Verandering van spijs doet eten. Het prikkelt je geest en daar word je productiever van.

#5 Flexibiliteit

Als jij een aantal dagen in de week thuiswerkt dan zit je ook niet vast aan de tijden van kantoor. Wellicht dat er wel één of meerdere momenten zijn dat iedereen tegelijk online afwezig moet zijn, maar het geeft je wel meer ruimte om zelf je werktijden te bepalen.
Heb je een afspraak bij de fysiotherapeut of de tandarts? Prima toch, dan doe je dat en pak je ’s avonds nog een uurtje om te werken.
Merk jij dat je sowieso op een bepaald tijdstip productiever bent dan tijdens de reguliere kantoortijden? Dan heb je de vrijheid om jouw thuiswerkdagen naar wens in te richten.

Conclusie

Veel mensen denken dat hybride werken de toekomst is. In veel bedrijven heeft het afgelopen, bewogen, jaar ervoor gezorgd dat veranderingen in een rap tempo zijn doorgevoerd. Voor de één een vloek, voor de ander een zegen.

In mijn ogen moet het voor iedereen passend zijn. Ben jij een type dat graag vijf dagen in de week op kantoor is? Lekker doen dan! Als dat is wat jij prettig vindt, dan ga je daar het beste op.
Werk jij liever hybride? Zodat je van beide werelden het beste hebt, dan hoop ik dat je in een bedrijf werkt waar ze daarvoor openstaan. Zo niet? Laat ze deze blog dan even lezen, wie weet helpt het ;-)