6 Waardevolle tips hoe je online toch een team kunt zijn.

In een half jaar tijd is er veel veranderd. De reden is totaal niet prettig en ik denk dat de meesten van ons helemaal klaar zijn met het “C-woord”.

Maar zoals de meneer in de reclame ook zegt: “Corona is nog niet klaar met ons”.

Daarom blijven velen van ons nog steeds regelmatig thuiswerken. Sommigen mogen af en toe alweer naar kantoor, in groepjes bijvoorbeeld.

Feit is dat het online werken een enorme vlucht heeft genomen sinds half maart.

En zoals met alles: voor de één werkt dit heerlijk en die wil nooit meer anders. Anderen vinden het tien keer niks en willen dolgraag iedere dag weer naar het oude vertrouwde kantoor terug, zonder al die online momenten.

Hoe zorg je er nu voor dat je toch een team blijft als je elkaar (bijna) alleen online treft? Hieronder wat tips!

 

  1. Start iedere dag, liefst op een vast tijdstip, met een koffiemoment. Dat wat je normaal doet op kantoor; kletsen bij het koffieapparaat, doe je nu online. Dat hoeft niet lang te duren. Een kwartiertje is lang zat. Dan heb je elkaar weer even gezien, kun je even je verhaal kwijt en dan kan je daarna lekker aan de slag. Dit persoonlijk contact is enorm belangrijk. Je werkt samen, maar je ziet er elkaar nu veel minder.

 

  1. Zorg als team voor een gezamenlijk doel. Ontwikkel dit doel met elkaar en maak het zo helder en concreet mogelijk. Dit draagt bij aan het teamgevoel, iedereen weet wat er van hem/ haar verwacht wordt en het verbindt jullie met elkaar.

 

  1. Zorg dat de vergaderingen zoveel mogelijk op vaste tijden/ dagen plaatsvinden. Dat geeft een stukje ritme en houvast. Als je in een thuissituatie aan het werk bent is het handig dat je een bepaalde structuur in je dagritme aan brengt. Het vergt discipline om thuis te kunnen werken.

 

  1. Er zijn onnoemlijk veel tools die het online samenwerken makkelijker maken; Asana, Trello, Basecamp, Monday, Slack. Deze zijn er allemaal op gericht dat je online informatie kan delen met je collega’s.

 

  1. Blijf kennis en ervaringen met elkaar delen. “Vroeger” deed je dit bijna vanzelf. Je zei even iets tegen een collega in het voorbijgaan als je elkaar tegenkwam in de gang. Nu moet je dat op een andere manier doen, misschien. Maar het is ontzettend waardevol als je dit soort dingen via een online manier wel blijft doen.

 

  1. Deden jullie altijd een vrijdagmiddagborrel? Houd die gewoon vast! Spreek een tijdstip af om met elkaar online het weekend in te luiden. Groot voordeel; nu hoef je misschien niet meer te rijden en kun je gerust dat wijntje of biertje voor jezelf inschenken.

 

Heb je nog aanvullende tips? Laat het me vooral weten!